גמילה במצבי התמכרות קלאסית או תחלואה כפולה תחלואה כפולה הוא מושג פסיכיאטרי הבא לתאר הפרעה נפשית שהיא שילוב בין התמכרות למחלה נפשית. הטיפול בתחלואה הכפולה מחייבת התייחסות נפרדת לכל מרכיב, להפרעה הנפשית ולטיפול בהתמכרות. שתי...
המשיכו לקרוא >רבים מאתנו אוהבים להתפנק באוכל טוב מדי פעם. יש שלא יסרבו למעדן אווז צלוי היטב ואחרים אוהבים צ'יפס מטוגן בשמן עמוק. עם זאת, ישנם אנשים שעבורם הופך האוכל להתמכרות של ממש, והם מאבדים את היכולת שלהם לשלוט בכמויות האוכל שהם מכניסים לפיהם. סוג הפרעה זה אינו מוכר לרבים, ולכן יכול לעבור זמן עד שהמטופל יפנה למסגרת טיפול באכילה כפייתית.
רבים נוטים להתבלבל בין האכילה הכפייתית לבולימיה נרבוזה. אמנם שתי ההפרעות מייצגות דפוסי אכילה בלתי נשלטים, הרי שיש הבדל משמעותי בין שתיהן. במסגרת הפרעות אכילה כפייתית המטופל אינו מרגיש כי הוא חייו "לטהר" את גופו לאחר האכילה. משום כך, מרבית הסובלים מאכילה כפייתית עולים במשקל במהירות. זאת בניגוד לבולימיה נרבוזה שהסובלים ממנה חשים בצורך "להיטהר" ועל כן, הם נוטים להקיא את האוכל או ליטול משלשלים חזקים. הסובלים מבולימיה נרבוזה נשארים רזים בדרך כלל.
אכילה כפייתית יכולה להתבטא בתסמינים הבאים:
לאכילה כפייתית יכולות להיות סיבות שונות – תרבותיות, פיזיות ורגשיות. ראשית, הסובלים מהתופעה עלולים ללקות בתחושה מסוימת של דיכאון או חרדה. על מנת להתמודד עם התחושות הבלתי נעימות, הם מחליטים לפשוט על המקרר ולרוקן אותו. בתרבויות השפע, נחשב המזון כמקור לנקמה ולא רק כחומר החיוני להמשך החיים, ולכן רבים פונים להתנחם בו בעת דאגות, מצוקות וחששות.
גורם נוסף שעלול להוביל לאכילה כפייתית הוא הקניית הרגלי אכילה בלתי בריאים בגיל צעיר. כך למשל, ישנם הורים המעודדים את ילדיהם לסיים את כל האוכל מהצלחת ומרגילים אותם לאכול במנות גדולות. הורים אחרים מפנקים את ילדיהם בממתקים רבים כביטוי לאהבה, עד כי הילדים מתרגלים לאכול מזונות בלתי בריאים.
מעבר לכך, גם דיאטה קיצונית עלולה להוביל בסופו של דבר לאכילה כפייתית. מטופלים המנסים להרזות תוך ימים אחדים, מציבים לעצמם אולטימטום של "הכול או לא כלום". בדרך זו, הם מרעיבים את עצמם באופן קיצוני, "נשברים" וחוזרים לזלול אף יותר מבעבר.
בימינו, קיימות כמה דרכי טיפול באכילה כפייתית. אחת הדרכים הנפוצות יותר היא טיפול התנהגותי. המטפל מקנה למטופל כלים שונים המסייעים לו להתמודד עם הרגלי אכילה שלו. המטופל לומד לזהות את הטריגרים הגורמים לאכילה הבלתי נשלטת שלו ולומד לשפר את הדימוי העצמי שלו, ובייחוד את דימוי הגוף. כמו כן, במהלך הטיפול מוצאים המטפל והמטופל יחד את הבעיות שהובילו לאכילה הכפייתית מלכתחילה. המטפל מקנה למטופל דרכים שונות שבאמצעותן הוא יכול להתמודד עם בעיותיו מבלי "לברוח" לאוכל.
לצד הטיפול הרגשי, טיפול באכילה כפייתית הוא גם תהליך פיזי. המטפל מעודד את המטופל לנהל אורח חיים בריא הכולל עיסוק בפעילות גופנית ואכילה נכונה. בתור התחלה, בוחר המטופל את הפעילות הגופנית האהובה עליו – ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה ועוד. במקביל לכך, המטופל עובר ייעוץ עם הדיאטנית, והיא קובעת את זמני האכילה שלו והמזונות המותרים לו.
גמילה במצבי התמכרות קלאסית או תחלואה כפולה תחלואה כפולה הוא מושג פסיכיאטרי הבא לתאר הפרעה נפשית שהיא שילוב בין התמכרות למחלה נפשית. הטיפול בתחלואה הכפולה מחייבת התייחסות נפרדת לכל מרכיב, להפרעה הנפשית ולטיפול בהתמכרות. שתי...
המשיכו לקרוא >לא פעם, התנסות תמימה בסם זה או אחר עלולה לגרום להתמכרות כבדה שקשה לצאת ממנה. זה קורה בעת צריכת סוגי סמים שונים, וביניהם גם קוקאין. הקוקאין, הנקרא גם קראק או קריסטל, נחשב לאחד הסמים...
המשיכו לקרוא >טיפול משפחתי נועד לבני זוג ולמשפחה אשר נמצאים במשבר. הטיפול חיוני למען פירוק מתחים ולמען שלמות המשפחה. היתרון של טיפול מגורם מקצועי חיצוני הוא בכך שהוא מגיע עם ניסיון ורואה את כל התמונה מנקודת...
המשיכו לקרוא >